Çocuklarla Kaliteli Zaman Nasıl Olmalıdır?

Çalışan ebeveynlerin akıllarındaki en büyük soru işaretlerinden biri de çocuğumla zaman geçirebiliyor muyum,        ona yeteri kadar zaman ayırabiliyor muyum, yetebiliyor muyum’dur.

Çocukların, anne babalarıyla vakit geçirmeye ve sağlıklı ilişkiler kurmaya ihtiyaçları vardır. Çocuklar anne babalarının kendi yarattıkları dünyaya katılmalarını beklerler. Ebeveynleriyle eğlenmek, etkinlikler yapmak ve oyunlar oynamak isterler. Çocuğu tanımanın, ihtiyaçlarını belirlemenin ve duygusal alışverişin en güzel yolu oyundur. Ancak, bir çok ebeveyn yoğun iş temposu yüzünden gereken zamanı ayıramadıklarından endişe ve şikayet eder.Bu durumda çocuğa ayırılına zamanın uzunluğu değil kalitesi önem kazanmaktadır.

Kaliteli zaman diye adlandırılan zaman diliminde çocuk ve ebeveyn/ebeveynler başbaşa olur ve çocuğa uygun oyunlar oynar. Gün içinde beraber geçirilecek en azından 20-30 dk’lık bir sure çocuk ve ebeveynler arasındaki iletişim, bağı kuvvetlendirecek, çocuğun ruhsal, bilişsel gelişimini destekleyecektir.

Burada diğer bir önemli nokta, ruhen ve bedenen gerçekten orada olmaktır. Yani, bir yandan çocukla ilgilenirken bir yandan cep telefonuyla ya da televizyon ile ilgilenmek yerine, herşeyi bir kenara bırakıp, telefonları sessize alıp tamamen çocuğun dünyasına girebilmektir.

Çocukla kaliteli zaman geçirebilmek için çocukların kapasitelerini ve yaş aralığına uygun gelişim aralığının gerekliliklerini, neleri yapıp neleri yapamadıklarını bilmek gerekir. Planlanan etkinlik çocuğun yaşına ve kapasitesine uygun olmalı, çocuğun ilgisini çekecek bir etkinlik olmalıdır. Çocuğun yaşına uygun olmayan ya da çocuğun oynamak istemediği bir etkinliği devam ettirmek, zorlamak duygusal zararlar verebilir.

Kaliteli zaman geçirirken, çocuğun doğru davranışları ve çabası takdir edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, çocuğun en büyük öğrenme aracı oyundur. Sizin oyun sırasındaki davranışlarınız, söylediğiniz sözler, oyun gereğince uyduğunuz uymadığınız kurallar çocuğa gerçek hayatta da örnek olabilir. Oyun içerisinde çocuğun güzel sözlerle teşvik edilmesi kendisini mutlu hissetmesini sağlayacaktır. Bu yaşlarda oyun ya da kaliteli zaman etkinlikleri aracılığı ile kurulan iletişim modeli ileriki zamanlarda kuracağınız iletişimin temel taşlarından biri olacaktır. Bu sebeple, kaliteli zaman geçirmenin çocuğun gelişimi açısından önemi büyüktür.

 

 Uzm. Psk. Gamze Selin Taşkeli