"Eğitimin ilk basamağı : ANAOKULU"

   Çocuğun eğitim hayatındaki ilk basamak şüphesiz anaokuludur. Anaokulu sürecini nasıl geçirdiği, ilk gün nasıl ve ne duygularla başladığı, yaşadığı olumsuzluklar tüm eğitim sürecine olumlu ya da olumsuz etkileri bulunuyor. Anne ve babalar için de yeni olan bu dönemde yine ailelere önemli görevler düşüyor.

 

   Anaokuluna ilk kez başlayan çocuk için anaokulu, anne ve babadan gerçek anlamda ‘ilk kez ayrılma’ durumudur. Çocuk ilk kez başka çocuklarla büyük ve yabancı bir yerde bulunacak ve uyum sağlamaya çalışacaktır. Bu durum çocuk için kendi içerisinde yeni bir döneme geçiştir. Ancak unutulmamalıdır ki anaokulu okul öncesi eğitimin önemli bir parçasıdır ve orada çocuklara dili geliştirme, beraber toplulukta yaşama, hareket etme ve kendini dil ve beden ile ifade etme, dünyayı keşfetme, etrafında olan olaylara duyarlı olma, empati yeteneği, hayal gücü, yaratıcılık olanakları gibi pek çok konuda eğitim verilmektedir.

   İlk yapılması gereken çocukla okula başlama konusunda konuşulmalıdır. Çocuğa artık büyüdüğünü, yaşıtları gibi okula gideceğini, orada bir çok şey öğreneceğini, oyunlar oynayacağını açık bir dil ile anlatmak gerekir. Yeni oyunlar, şarkılar öğreneceğini bilmesi, başka çocuklarla da oynayacağını bilmesi, resim yapma, dans etme gibi aktivitelere katılacağını bilmesi ilgisini çekmesi ve direnmemesi için faydalı olabilir.

   Diğer bir önemli nokta ise sizin onunla okulda olamayacağınızı bilmesidir. Okulun yalnızca çocuklar için bir yer olduğu, onu sabah bırakacağınızı ve bir miktar süre sonra ( zaman algıları oturmadığı için el ile gösterilebilir ‘şu kadar zaman sonra’ gibi )almaya geleceğiniz net bir şekilde anlatılmalı.

   Okuldan ayrılırken, gittiğinizi bilmesi gerekir. Çocuğu oyunla oyalayıp o görmeden okuldan çıkmanız, farkına vardığında ‘kandırılmışlık ve terkedilmişlik’ hislerini tetikleyebilir.  Bu da, sonraki süreçte okula alışması, uyum sağlaması ve güven duyması gibi konularda olumsuz etkiler yaratabilir.

   Gün sonlarında, özellikle ilk gün sonunda, akşam evde o gün neler yaptığı, nasıl hissetiği sorularak çocuğun önemsendiğinin ve yaşadıklarına karşı merak, ilgi duyulduğunun hissettirilmesi psikolojik gelişimi için faydalı olacak ve aile içi iletişimi de arttıracaktır.

Gamze Köksal Taşkeli

Psikolog